Displaying episodes 1 - 30 of 31 in total

Web3 en crypto voor ondernemers

In deze aflevering duiken we in de wereld van web3 en crypto currencies. In de laatste jaren hebben crypto munten zoals Bitcoin al heel wat aan populariteit gewonnen als betaalmiddel, maar de mogelijkheden voor bedrijven reiken veel verder dan enkel de betalingssystemen. In dit gesprek proberen we een licht te werpen op de opportuniteiten die hieruit voortvloeien voor bedrijven en hoe jij als ondernemer hierop kunt inspelen. We voeren dit gesprek met 2 ondernemers die volledig in deze wereld ondergedompeld zijn: Bert Marievoet van Moonbag Capital en Gianni Brisson van Hugsplatform.com .

Gezondheid in ondernemen

In deze aflevering bespreken we de link tussen ondernemen en gezondheid. Hoewel weinig bedrijven dit als doel hebben, is zowel mentale als fysieke gezondheid onontbeerlijk voor de optimale werking van een bedrijf. Enkel zo kunnen zowel bedrijfsleiders als personeelsleden hun productiviteit maximaliseren en de groei van het bedrijf een nieuwe boost geven. We voeren dit gesprek met twee ondernemers die gezondheid in het ondernemersleven zowel in theorie als in praktijk uitdragen: Lieven Vanlommel van Foodmaker en Siebe Hannosset van kPNI Belgium.

Duurzaam ondernemen

In deze aflevering hebben we het over duurzaam ondernemen. Deze term wordt nog te vaak fout begrepen als zijnde “milieubewust” ondernemen maar dit is slechts een heel klein onderdeel van wat duurzaamheid nu eigenlijk inhoudt. In deze aflevering proberen we een ruimer beeld hiervan te schetsen en concrete voorbeelden te geven van hoe je als bedrijf hierin kunt verbeteren. We voeren dit gesprek met 2 ondernemers die deze waarden al jaren meedragen en uitstralen: Aushim Koumar en Jocelijn Geurts.

Revolutionair personeelsbeleid

In deze aflevering hebben we het over revolutionair personeelsbeleid. In de meeste bedrijven houdt men tot op de dag van vandaag nog altijd vast aan de standaard werkweek van 38 of 40 uur, hoewel er sinds de invoering van dit systeem in 1961 al heel wat veranderd is. Langzaam maar zeker komen er echter ook alternatieven naar boven, die niet alleen de werknemers maar ook de werkgevers heel wat positieve resultaten met zich meebrengen. We verkennen deze wereld met twee ondernemers die binnen hun eigen bedrijf de normen rond het personeelsbeleid doorbroken hebben: Tom Herrijgers van Marbles en Matthias Laqueur van Bossdata.

Pivoteren en verandering

In deze aflevering hebben we het over pivoteren en verandering. Als ondernemer is het niet meer dan logisch dat je ten alle tijde rekening houdt met wat er leeft in de markt, zeker bij je klanten maar vaak ook bij je concurrenten. Op die manier kun je altijd op de juiste manier inspelen op de noden en wensen van de markt en de beste service bieden aan jouw cliënteel. We voeren dit gesprek met 2 ondernemers die zelf het geweer al meermaals van schouder veranderd hebben: Giel Thomas van Dexxter en Vincent Ceunen van Spare Mobility.

SAAS producten

In deze aflevering werpen we een licht op SAAS businesses, oftewel Software As A Service. Op de dag van vandaag zijn er weinig of geen producten die je niet als online subscription kan afnemen, en met goede reden: indien goed uitgevoerd kan een dergelijk product uiterst schaalbaar en extreem winstgevend zijn. Het is dan ook niet verrassend dat dit voor veel ondernemers het favoriete model is om toe te passen op hun onderneming. We bespreken dit onderwerp met twee ondernemers met ervaring in SAAS producten: Cedric Spillebeen van Deftig en Kris Peeters van Data Minded.

E-commerce in België

In deze aflevering hebben we het over e-commerce in België. Voor veel mensen lijkt dit op het eerste zicht de snelste manier om veel geld te verdienen maar er komt toch heel wat meer bij kijken dan je in het eerste opzicht zou denken. Dit topic wordt toegelicht door twee ondernemers met tonnen ervaring rond dit topic: Brent Luyckx van 4Gold en Jimmy Cowe van Crimibox.

Verkopen van een onderneming

In deze aflevering hebben we het over het verkopen van een onderneming. Voor sommigen is dit misschien ondenkbaar, maar voor anderen is dit al vanaf de oprichting het einddoel. Hoe het ook gebeurt, het is een ingewikkeld proces waar heel veel bij komt kijken. We lichten dit topic toe samen met twee ondernemers en ervaringsdeskundigen: Gilles Mattelin van Henchman en Lieven Stas van VDP.

Pricing

In deze aflevering hebben we het over prijszetting. Dit is een fundamenteel probleem waar zowel freelancers, kleine zelfstandigen als grote ondernemingen mee geconfronteerd worden maar waar toch zeer vaak grote fouten tegen gemaakt worden. In het ergste geval kan dit zelfs een volwaardige onderneming doen falen en moet dan ook uiterst nauwkeurig behandeld worden. We voeren dit gesprek met twee experten op vlak van pricing: Omar Mohout van Nova Reperta en Robin Cuypers van STREVER.

Groeien als freelancer

Deze aflevering staat in het teken van freelancers. We bespreken wat de beperkingen zijn van het werken als freelancer, hoe je deze beperkingen kan overwinnen en je business kan doen groeien naar ongekende hoogtes. We bespreken dit topic met twee ervaringsdeskundigen die hun business als freelancer naar het volgende niveau getild hebben: Lien De Pau van TRAVAK Business School en Jean-François Bodart van BizDev.

Sales voor KMO's

In deze aflevering hebben we het over sales voor KMO’s. Het verkopen van je diensten of producten is een essentieel onderdeel voor elk bedrijf maar blijft hoe dan ook voor veel mensen nog altijd een beetje taboe. In dit gesprek bespreken we waarom dit absoluut onterecht is en hoe jij de sales voor jouw bedrijf kunt verbeteren. We gaan dieper op dit onderwerp in met twee sprekers die tonnen ervaring hebben in ondernemen in het algemeen en sales in het bijzonder: Michael Humblet van Chaomatic en Stefaan Bonte van Rubicon.

Opbouwen van een merk

In deze aflevering hebben we het over het opbouwen van een merk. We bekijken wat de essentiële componenten van een merk zijn, hoe je het opbouwt en hoe je de ziel van je merk kunt bewaren over lange periodes. We bespreken dit onderwerp met twee merkexperten: Marnik D’Hoore van Bloovi en Harry Demey van LDV United.

Student-ondernemers

In deze aflevering hebben we het over student-ondernemers. Dit statuut werd op 1 januari 2017 in het leven geroepen om het ondernemen bij studenten te promoten en ondernemende studenten te ondersteunen in het combineren van hun studies en hun onderneming. We duiken dieper in de wereld van student-ondernemers met drie gasten: Jeroen Olaerts van Point Of View, Sim Vanlangenhove van Simpools en Evelyne Verhovert van Gentrepreneur.

Investeren in start-ups

In deze aflevering keren we terug naar een onderwerp dat we reeds eerder besproken hebben: ondernemen met investeerders. Dit keer bekijken we het echter vanuit een ander perspectief, dat van de investeerder. We onderzoeken hoe zij te werk gaan bij het selecteren van een investering, hoe ze de waarde bepalen en hoe ze proberen om deze startup helpen om te slagen. We voeren dit gesprek met twee ervaren angel investors: Johnny Kegels van SGVO en Filip Smet van AMOTEK Technologies.

Ondernemen op YouTube

In deze aflevering spreken we over ondernemen op YouTube. We bekijken de meerwaarde van het platform zowel voor particulieren als bedrijven en hoe je dit als ondernemer in jouw voordeel kunt gebruiken. We voeren dit gesprek met twee mannen met jaren ervaring op YouTube: Sander Bauwens en Peter Minkjan.

Crowdfunding

In deze aflevering hebben we het over crowdfunding. We gaan in detail over de verschillende soorten crowdfunding, de verschillende platformen waar je dit kan opstarten en hoe je zo'n campagne het beste aanpakt om succesvol te zijn. We voeren dit gesprek met twee experten op het vlak van crowdfunding: Matthias Browaeys en Nathalie De Schepper.

Netwerken

In deze aflevering hebben we het over netwerken, een onmisbare skill voor elke ondernemer die nog altijd te vaak op de achtergrond belandt. We voeren dit gesprek met twee ondernemers met een neus voor netwerken: Karin Van De Velde en Stijn Van Der Meulen.

Internationaal ondernemen

In deze aflevering hebben we het over internationaal ondernemen. We bespreken daarbij zowel de logistieke als culturele moeilijkheden bij het benaderen van een nieuwe markt, alsook de boekhoudkundige processen die daarbij komen kijken. We voeren dit gesprek met Davy Loots en Bart Balis.

Ontwikkeling van een fysiek product

In deze aflevering hebben we het over product development, meer specifiek de ontwikkeling en verkoop van fysieke producten. We gaan dieper in op verschillende aspecten van dit traject zoals validatie, certificatie, productie en de uiteindelijke verkoop. We voeren dit gesprek met twee ondernemers: Colin Deblonde en Gil De Backer.

Personeel en bedrijfscultuur

In deze aflevering hebben we het over personeel en een goeie bedrijfscultuur in je bedrijf. We gaan dieper in op hoe je als bedrijfsleider de juiste medewerkers voor jouw bedrijf kunt identificeren, waar je wel en niet op moet letten en hoe je je personeel kunt ondersteunen om hun te helpen groeien in alle aspecten van hun ontwikkeling. We voeren dit gesprek met twee ondernemers: Yoeri Severy en Marieke Decuypere.

Innoveren in de retail

In deze aflevering hebben we het over ondernemen en vooral innoveren in de retail industrie. Deze sector staat al geruime tijd onder druk als gevolg van de toename in online shopping, en de COVID crisis heeft de zaken uiteraard niet bepaald eenvoudiger gemaakt. In dit gesprek proberen we te achterhalen wat de toekomst is van deze sector en hoe je je winkel future proof kunt maken. We voeren dit gesprek met twee gekende ondernemers binnen de sector: Tim Gielen van Wave Of Engagement en Koen Wilssens van Runner's Lab.

Ondernemen met co-founders

In deze aflevering hebben we het over ondernemen met co-founders. We bespreken onder andere de zoektocht naar een co-founder, hoe je best je aandelen kan verdelen en geven meer uitleg bij enkele van de meest voorkomende fouten die hiermee gepaard gaan. We voeren dit gesprek met twee ervaren ondernemers: Niels Peetermans en Mathias Ellegiers.

Ondernemer in de Hot Seat: Joris Vanvinckenroye

In deze aflevering zitten we aan tafel met Joris Vanvinckenroye, een serie-ondernemer uit Kortessem. In ons gesprek gaan we dieper in op het traject dat hij afgelegd heeft in de afgelopen 25 jaar, welke belangrijke lessen die hij daaruit geleerd heeft en zijn visie over hoe we samen met ondernemen de samenleving kunnen verbeteren.

Vrouwen en ondernemen

In deze achtste aflevering hebben we het over vrouwelijke ondernemers en zelfstandigen. We bespreken de huidige stand van zaken, de verschillen tussen mannen en vrouwen en welke hindernissen we nog moeten overwinnen. We voeren dit gesprek met twee ervaren ondernemers: Yulia Stark en Dorien Breels.

Van freelancer naar ondernemer

In deze aflevering hebben we het over de overgang van het leven als freelancer naar voltijds ondernemer. We bespreken hoe je dit het beste aanpakt, waar je op moet letten en hoe je gebruik kunt maken van een accelerator zoals Start it @KBC om je droom werkelijkheid te maken. Hiervoor zitten we uitzonderlijk samen met niet twee, maar drie gasten: Dirk Lievens van Start it @KBC, Marie Van den Broeck van My Add On en Stijn Martens van Hopr.

Remote working

In deze aflevering hebben we het over remote working en alles wat daarbij komt kijken. Naar aanleiding van de COVID-problematiek is remote working des te relevanter geworden in onze samenleving maar was lang daarvoor al een veel besproken onderwerp. We bespreken dit onderwerp met twee sprekers: Andreas Creten (co-founder en CEO van madewithlove) en Nathalie Goovaerts (remote digital marketeer en oprichter van de Friday coworking space).

Ondernemen met investeerders

In deze aflevering hebben we het over ondernemen met investeerders. We bespreken wat het betekent om met investeerders te werken, hoe je als ondernemer te werk moet gaan en welke voor- en nadelen daaraan verbonden zijn. Hiervoor doen we beroep op twee ondernemers: Geert Houben en Frédéric Vandenhende.

Ondernemen in een niche

In deze aflevering bekijken we hoe het is om te ondernemen in een kleine niche. Specifiek zoomen we in op het verhaal van LuGus Studios, een game studio uit Hasselt. LuGus Studios ontstond bijna 10 jaar geleden met het doel om games te ontwikkelen. In België is dit echter slechts een heel beperkte markt, waardoor het niet altijd even makkelijk was voor LuGus. In dit gesprek gaan we dieper in op de goede en slechts momenten die zij meegemaakt hebben in hun traject. Om het verhaal van LuGus toe te lichten, zitten we aan tafel met 2 van de founders: Kevin Haelterman en Robin Marx.

Groei en social media

In deze aflevering gaan we dieper in op groei, social media en marketing. We bekijken hoe je te werk moet gaan om een bedrijf te laten groeien, zowel op vlak van personeel als op vlak van bekendheid op social media. We gaan ook kort in op de meerwaarde van social media en marketing op zowel korte als lange termijn. Gasten in deze aflevering: Koen Stevens en Jelle Wierdsma.

Freelancer of ondernemer?

Welkom bij de eerste aflevering van de Business Mindset Podcast. In deze eerste aflevering wordt een belangrijke vraag behandeld die elke (beginnende) zelfstandige zich moet stellen: “ben ik een freelancer of een ondernemer?” Het antwoord op deze vraag kan een beslissende factor zijn bij het kiezen van de volgende stap, het volgende project of de manier waarop je te werk wilt gaan in je zelfstandige activiteiten. Gasten in deze aflevering: Steven Poelmans en Jim Reuten.